Healing & Bach Bloesems & Communicatie

VAN ONBEGRIP NAAR BEGRIP

Het verhaal van Larissa en Bytana. Van wanhoop naar bergen met plezier samen!

“Goedendag,

Mijn naam is Larissa Schenkel, 25 jaar en trotse eigenaresse van mijn mooie draver maatje Bytana.

Ik kreeg Bytana ongeveer 3 jaar geleden van mijn opa en opa. Bytana werd verkocht als lieve maar pittige pony. De reden van verkoop? Haar vorige eigenaresse was een meisje van 12 en nog niet ervaren genoeg voor een snelle pony, want dat is Bytana!

De dag dat ik naar haar ging kijken, was ook de dag dat ik besliste dat zij mijn maatje werd.

Het eerste jaar heb ik heerlijk met haar gereden. Ze was super braaf, nooit een stap verkeerd gezet. 2 jaar geleden veranderde het gedrag van Bytana. Ze ging steigeren, wilde het terrein niet meer alleen verlaten, ze ging als een malle door de rijbaan en nog meer ongewenst gedrag. Ik heb er van alles en iedereen bij gehad; de osteopaat, de dierenarts, dryneedling, sportmasseur, verschillende lesgeefsters. Niemand kon wat vinden bij Bytana, behalve dat ze wat vast zat in haar lichaam.

Dit zat ze inderdaad! Dit probleem word ook regelmatig verholpen, maar toch was dit blijkbaar niet het enige. Sommige zeiden pak haar eens aan! Ze loopt over je heen! Ik dacht misschien hebben ze gelijk, dus heb ik haar wat harder aangapakt en gewoon eens boos geworden, maar dit werkte helemaal averechts.

Ik wist het niet meer en kwam huilend thuis en zei; ‘Ik wil haar niet meer!!! ik kan dit niet meer!!’.

Totdat de pensioneigenaresse naar me toe kwam, en me zei: ‘Joh waarom haal je Marieke er niet eens bij?’. Ik zei haar dat Marieke Bytana´s laatste kans was om bij me te mogen blijven. En ik ben echt heel blij dat ik Marieke erbij heb gehaald!

Een paar dagen later kwam Marieke op stal om kennis te maken met zowel mij als Bytana. Ze zei: ‘Morgen ga ik even bij Bytana zitten en kijken wat ze me te vertellen heeft’.

Marieke vertelde mij dat Bytana het allemaal niet meer wist, ze had te veel aan haar hoofd, ze wilde het zo graag goed doen, maar wist niet hoe! Ze begreep niet wat ik van haar wilde en was daarom gefrustreerd. Ook was het goed om nog eens een osteopaat er bij te halen. Dat hebben we gedaan, ook deze osteopaat was een super vrouw! Bytana reageerde erg goed op haar en was daardoor al wat stress kwijt en was weer lekker los in haar lijf. Dus Marieke, Bytana en ik konden beginnen!

We zijn begonnen in de longeerbak, Bytana los om Marieke heen. Marieke legde me dingen uit over mijn houding naar Bytana toe en de paardentaal waar ik op moest letten. Verbazingwekkend voor mij, was dat Bytana de eerste keer dat Marieke met haar aan het werk ging al vele malen rustiger was dan ik haar zelf ooit had gezien.

De eerste 3 x heeft Marieke zelf met Bytana gewerkt en heb ik gekeken. Daarna was het mijn beurt, met Marieke aan me zij om mij aanwijzingen te geven.

Na een paar lessen grondwerk, wat Bytana echt super goed deed, gingen we aan de slag onder het zadel. Marieke vroeg mij of ik bitloos durfde te rijden. Dit vond ik heel erg spannend, want had dit nog nooit gedaan! Maar toch, ja dat ging ik doen, ik was in de longeercirkel dus ver kon ze toch niet en Marieke was bij me. Bytana pakte dit zeer goed op, geen rare sprongen meer, steigeren kwam niet meer in haar op, en wegrennen? Welnee dat is niet meer nodig!

Nu, ongeveer 2 maandjes later, krijg in nog steeds les van Marieke. Bytana is nog steeds super braaf, zowel met grondwerk als onder het zadel en is eerder iets te langzaam dan te snel; haha! Ik had zelf nooit verwacht dat ik ooit nog op mijn eigen paard durfde te stappen, maar door de hulp en lessen van Marieke, heb ik weer mijn super brave merrie terug! Of eigenlijk is Bytana braver dan dat ze ooit is geweest.

We zijn nu met mijn houding bezig als ruiter, en ook hier reageert Bytana super op. Elke keer leer ik weer wat nieuws bij Marieke, elke les heeft ze weer engelen geduld met mij en Bytana, want alles gaat stapje voor stapje, ze legt je iets 10x uit als jij dat graag wilt en… niks MOET, heerlijk gewoon!

2 weken geleden ben ik zelfs met een bitloze Bytana mee op buitenrit geweest samen met Marieke. Ook dit had ik niet meer gedurfd zonder Marieke´s hulp!

Dus hierbij voor de mensen die angst hebben bij rijden, of problemen hebben met hun paard, raad ik Marieke gelijk aan! Ze is zo rustig, behulpzaam en luistert niet alleen naar jouw verhaal maar ook naar het verhaal van je paard. Ze heeft niet alleen mij weer vertrouwen gegeven in mijn paard, maar ze heeft ook mijn paard weer geleerd mij weer te vertrouwen.

Wij zijn er nog niet, maar we zijn in 2 maanden met hele grote sprongen vooruit gegaan!

Het enige wat ik nu nog wil zeggen is: Marieke super bedankt voor alles! Je bent een topper!”


Posted in Uncategorized