Angst & vertrouwen

Een paard communiceert op zijn “paardenmanier” omdat hij nu eenmaal een paard is. Een waarheid als een koe. Maar in de praktijk worden paarden vaak behandeld alsof ze mensen zijn en worden hun gedragingen vanuit menselijk oogpunt geïnterpreteerd. En dat geeft problemen! –  Mark Rashid 

Een grote vrachtwagen, een fel gekleurd object, wapperend lint, een trailer, een dressuurring met bloembakken, paard en wagen, een …. er zijn tal van verschillende situaties te bedenken waarin;

 1. Je paard vindt iets eng
 2. Jij denkt dat je paard iets eng gaat vinden
 3. Jij vindt iets eng

Drie verschillende benaderingen met maar één oplossing. Geef het goede voorbeeld!

Zorg ervoor dat jij je ademhaling onder controle krijgt, je adrenaline laat zakken en rustig wordt, je paard zal zich synchroniseren aan jou rust en zich veilig voelen bij. Vervolgens kies je ervoor om het paard te leiden langs het obstakel. Een leider geeft het goede voorbeeld, want je mag ervan uit gaan dat de angst reeël is en dat je paard zich niet aanstelt.

trust1

Adrenaline

Een paard dat angst, paniek, spanning of zelfs woede voelt bij zijn trainer zal niet meer leren. Al deze emoties en bijbehorende spanningen zorgen er namelijk voor dat het paard adrenaline aanmaakt en een paard met adrenaline in zijn lijf is alleen nog maar bezig met vluchten. En als jij je in het uiterste geval laat verleiden tot boosheid dan is het helemaal gedaan, want dan is er én een eng obstakel én een boze leider, dit bevestigt alleen maar dat zijn angst terecht is.

Stel: jij bent bang voor spinnen en er zit een spin op de muur. Hoe maak ik dan de meeste kans om je in de buurt van de spin te krijgen? Door je te duwen en te dwingen of door je hand te pakken en je voor te gaan richting de spin en je in je eigen tempo dichterbij te laten komen?

 Desensibiliseren

Het is belangrijk dat je je paard op nieuwe of onbekende “enge” situaties voorbereid door hem te desensibiliseren. Dit doe je door samen de “enge” situatie bewust op te zoeken.

 1. Zorg ervoor dat je ontspannen bent
 2. Zorg ervoor dat jij te vertrouwen bent
 3. Zorg ervoor dat je geen twijfels hebt
 4. Wees je bewust van je positie ten opzichte van je paard
 5. Zorg dat je focus vooruit gericht blijft, draai je niet om naar je paard
 6. Zorg dat je voorbij het “enge object” kijkt
 7. Beloon je paard ieder stapje dat hij dichterbij durft te komen
 8. Ben tevreden met kleine stapjes, niet alles hoeft in 1x behaald te worden
 9. Onthou: ontspanning is de grootste beloning die je een paard kan geven

Tip 1 – Een paard dat in zijn angst “blijft hangen” kun je helpen met ontspannen door hem iets te eten te geven. Een paard dat kauwt kan geen spanning hebben, omdat hij zijn kaakspieren moet ontspannen om te kunnen kauwen. Als je je paard geen eten wil geven of er is geen eten in de buurt kun je heel voorzichtig je vinger in zijn mondhoek stoppen om de kauw-reflex aan te spreken.

Tip 2 – Als je het lastig vindt om zelf ontspannen te blijven neurie dan een liedje. Het zorgt ervoor dat je niet in je eigen angst kan schieten, het helpt je in het hier en nu te blijven.

Een waardige trainer

Verloopt de training niet naar wens en dreig je gefrustreerd, boos of bang te worden?

Stap af, loop samen met je paard een stukje, glimlach, ontspan en stap weer op om verder te trainen. Daar bereik je meer mee, dan erop blijven zitten en te gaan trainen vanuit frustratie, boosheid of angst.

 

 


Posted in Angst