Belevingen

Bea Kruize – Meditatie 

beaEindelijk is het er van gekomen; een meditatie sessie met mijn eerste eigen paard!

Met Marieke heb ik al vele mooie ervaringen met paarden gehad en daarom heb ik voor haar gekozen ons daarin te begeleiden. Diesel is sinds april mijn eigendom, we hebben destijds voor elkaar gekozen. Dat er iets was met hem, voelde ik van begin af aan, ik kon er alleen geen vinger op leggen wat dat dan was wat ik voelde. Ben daarom op zoek gegaan hoe ik hem kon helpen weer paard te zijn en hoe wij onze band konden gaan opbouwen. Marieke had mij al een keer een les vrijwerken met Diesel gegeven, daarin werd duidelijk dat we nog veel van elkaar konden leren. Ik heb al vele heerlijke buitenritten met Diesel gemaakt, maar hij bleef nog erg in zichzelf gekeerd. Hij heeft zich door zijn verleden helemaal afgesloten voor alles om hem heen. Om weer meer bij zichzelf te komen en onze connectie te versterken leek mij een meditatie heel erg mooi en fijn.

Door de benadering van Marieke naar paard en mens, voelt het voor mij veilig en vertrouwd. Dus hebben wij de meditatie onder begeleiding van Marieke gedaan. Een mooie intense ervaring waarbij duidelijk werd dat Diesel een aantal chakra’s moeilijk kon openen. Bij onze hartchakra voelde ik duidelijk verbinding en een intens gevoel van warmte en liefde voor elkaar. Dat ontroerde mij enorm, het is dan ook heerlijk de emoties de vrije loop te laten. Marieke was ondersteunend maar op de achtergrond aanwezig. Het proces heeft echt tussen Diesel en mij plaats gevonden. Het is een prachtig medium om zo je paard beter te leren kennen en begrijpen.

De rust en het vertrouwen die Marieke daarbij uitstraalt hielp mij enorm om je helemaal over te geven en te openen voor je paard. Ik heb de CD van Marieke inmiddels ook in bezit en ben nu in staat om , ook op afstand, de meditatie met Diesel te doen. Dat zal onze band alleen nog maar versterken.

Dank je wel Marieke voor alles wat je Diesel en mij leert en laat ervaren!

____________________________________________________________________
Petra & Kees Kruiten – Trainen op vertrouwen

In auIMG_3083gustus 2013 kregen wij, na het plotseling wegvallen van onze Clydesdale Hidde, de 2-jarige Shire hengst Toby op ons veld als familiepaard. Ook een gentle giant? Ja, maar robuuster, dapper en toch onzeker. Hoewel hij direct met veel bravour mee door het verkeer wandelde, duldde hij bij oefenwerk in de bak weinig of eigenlijk geen druk.

Als ruin is hij rustiger, maar even eigenwijs. Het was verbazingwekkend om te zien hoe Marieke hem bij de eerste ontmoeting al gedecideerd in een volte liet lopen. Toby is nog jong, en we doen het rustig aan. De benadering van Marieke sprak ons direct aan, en ligt ook perfect in het verlengde van onze ‘paard natuurlijk’ aspiraties.

We hebben wat voor- en achteruit geschakeld, maar Marieke weet steeds het sleuteltje te vinden. Die communicatie is leuk om te zien. Nadat Toby zich verbouwereerd de eerste keer een longeersingel liet omdoen, vond hij het daarna niet meer zo’n goed idee. We liggen alweer op koers. Op naar een volleerd en betrouwbaar rijpaard.
En ja, zelf moeten we ook veel bijleren, maar die bagage is bij Marieke ook aanwezig.
____________________________________________________________________
Renate Rijnaarts – Meditatie workshop privé 

132605_0311Al vanaf zijn derde jaar ben ik bezig met het zadelmak maken en inrijden van mijn Arabische Volbloed ruin. Dit jaar wordt hij zeven. We hebben wat tegenslagen en uitdagingen gehad, maar inmiddels zijn we klaar om het daadwerkelijke rijden op te gaan pakken.

Ten minste… de tegenslagen en uitdagingen hebben een behoorlijke indruk op mij gemaakt, waardoor opstappen vreselijk veel spanning met zich meebrengt. Eigenlijk hoofdzakelijk bij mijzelf.

De workshop van Marieke beloofde ontspanning en verbinding met mijn paard. En precies dat is wat ik belangrijk vind in alles wat ik met hem doe. Vanaf de grond lukt me dat goed, maar er op… … …

De workshop begon met theoretische uitleg over chakra’s. In nadenken (theorie) ben ik goed, dus ik vond dit een prettig begin. Het kennis opdoen, gaf me een comfortabel gevoel. De theorie werd ondersteund door afbeeldingen wat e.e.a. goed te begrijpen maakte. Marieke heeft echt verstand van zaken en hierdoor vergrootte mijn gevoel van vertrouwen.

Aansluitend volgde de meditatie te paard. Ik stapte op en Marieke leidde ons stapvoets door de baan. De rust en het gevoel van vertrouwen dat zij mij en mijn paard gaf, hielpen mij enorm. Haar professionaliteit en ervaring in dat wat ze doet, maakte dat ik me kon overgeven aan de meditatie. Het bleef bij vlagen spannend hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar omdat ze mij bij iedere stap (door de geleide meditatie) begeleidde naar ontspanning en verbinding, kon ik ook dat ervaren. Precies naar dat gevoel, zittend op mijn paard, zocht ik.

De workshop heeft me laten voelen waar ik heen wil in het rijden. Het is lastig te omschrijven in woorden. Het was een eye-opener in hoe het rijden op Ku (mijn paard) kan zijn. De eerste grote stap voorwaarts in (zelf-) vertrouwen heb ik op deze manier kunnen maken. Sinds de workshop heb ik mijn vertrouwen in de mogelijkheid dat ik ook kan ontspannen als ik op Ku zit en hoe prachtig dit gevoel is kunnen ervaren. Iets wat ik op geen enkele andere manier zou kunnen bereiken.

Lieve Marieke, Ku en ik zij jou enorm dankbaar voor deze ervaring. Je bent een topper! Ik hoop dat heel veel andere mensen ook gaan genieten van jouw deskundigheid.

Een mens weet pas wat hij heeft gemist, als hij heeft gevoeld hoe het ook kan zijn.

____________________________________________________________________

Rosa van Leeuwen – Chi Riding 

20152205 rosa van leeuwenNa heel veel trainers gehad te hebben (8 namelijk) en heel wat vlieguren, kwam ik bij Marieke uit. In de zomer van 2013 ben ik begonnen met 1x per 2 weken les, maar inmiddels heb ik gekozen voor wekelijks les; zonder vlieguren.

De afgelopen 2 jaar is er bij mij heel veel veranderd, als een gepelde ui ben ik weer bij mijzelf gekomen in plaats van een kopie van een trainer. Marieke kijkt naar de kwaliteiten van ruiter en paard en benut deze 100 procent. Niks moet, alles mag en genoeg plaats voor humor. 
Marieke geeft mij een diep gevoel van vertrouwen en veiligheid.
 
____________________________________________________________________

Terra de Jong – Chi Riding

11039558_768564073227552_804665021_nHi Marieke! Na de les afgelopen zomer in ijmuiden, ben ik heel erg veel gaan doen met bitloos rijden en sturen op zit. Ik heb het mijn vriendin ‘geleerd’ zoals ik het van jou die les geleerd heb. Zij rijd nu ook erg vaak bitloos met barebackpad terwijl zij voorheen met een pessoa bit reed. Ze is er helemaal weg van! Ik ben zelf ook hard aan de bak gegaan met mijn verzorgpaard Guus. Ik kan haar nu in stap heel erg snel wenden (op mijn zit), in draf iets langzamer en in galop duurt het een aantal galopsprongen voordat ze afdraait. We rijden nu dus ook vaak tuigloos ! dus bij deze wil ik je nog bedanken voor de super leerzame les! Ik heb er nog steeds heel veel plezier van en mocht ik nog eens in de gelegenheid komen, neem ik graag nog een lesje!!

____________________________________________________________________

Vivianne van Rantwijk – Lichaamstaal & grondwerk

ContactPhoto-IMG_20130915_133150Na lang zoeken heb ik Marieke gevonden en kon ik eindelijk mijn DROOM waarmaken.  

Vroeger had ik een paar jaar op pony’s gereden en daarna nooit meer gedaan. Alleen incidenteel tijdens een vakantie wel eens een buiten rit als dat op mijn pad kwam en dan altijd met dat dubbele gevoel van wat is het toch HEERLIJK om te rijden en wat vind ik het toch ENG. En na lang gekeken te hebben naar de paardrij uren van mijn dochter, wist ik het; ik wilde weer gaan paardrijden maar dan anders. Op een NATUURLIJKE manier en in CONTACT met het paard waar ik op zit. Elke week laat Marieke me weer een ander aspect zien van de omgang met paarden en leer ik weer iets nieuws. Hoe een paard reageert op je en op andere paarden en waarom. De energie van jezelf en van het paard en de wisselwerking tussen deze twee. Het leren herkennen van signalen van een paard en werken en rijden met je gevoel ook als je het spannend vindt. Vorige week zelfs een meditatie op het paard gedaan en dat was een van de mooiste ervaringen tot nu toe. Je wordt bijna één met je paard, een prachtig gevoel. En dat alles onder de kundige leiding van Marieke, mijn NATURAL HORSEMANSHIP COACH. SAMEN WERKEN MET JE PAARD. Elke week kijk ik uit naar mijn les!!

____________________________________________________________________

Sharon van Leeuwen – Lichaamstaal & grondwerk 

20150129 Sharon van LeeuwenIk heb al veel verschillende instructies gehad met mijn oude paard. Vaak kwam ik met blaren op mijn handen thuis en als ik geen blaren had dan had ik wel blauwe plekken van het vallen. Er werd altijd tegen mij gezegd hou je teugels korter, trek hem in de krul of geef hem eens een tik! Omdat ik niet beter wist deed ik wat me gezegd werd. ook ik (net als vele andere ruiters) trok mijn paard in de krul en gaf hem een mep als hij niet deed wat ik wilde.

Naarmate ik steeds meer pijn in mijn handen kreeg en ik totaal niet in stappen vooruit ging met mijn paard ging ik nadenken… moet dit allemaal wel zo? Wil ik dit wel zo? Het rijden ging me tegen zitten en als paardengek heb ik daar eigenlijk nooit last van gehad. Na de verkoop van mijn oude paard heb ik gedaan wat ik altijd wilde maar iedereen mij altijd heeft afgeraden. Ik kocht een trekpaard. Een ruintje van 1 jaar en 8 maanden oud. Met deze knappert wilde ik alles anders doen en het “goed” doen. Ik ging opzoek naar een leuke “andere” instructie. Via Google kwam ik op de site van Marieke terecht.  Ik heb heel haar site doorgelezen en besloot haar eens te mailen. Vrijwel meteen kreeg ik deze mail terug.“Hallo Sharon, Wat leuk en goed dat je al zo met hem bezig bent, daar krijg je de leukste paarden van. Ik kom je graag helpen om jullie band meer te versterken en ervoor te zorgen dat hij jou als leider en kudde-maatje gaat zien.”Zo hebben wij wat heen en weer gemaild en maakten wij een afspraak. Vrijwel meteen klikte het tussen ons en tussen Marieke en mijn paard. We zijn bezig geweest met het grondwerk en later lange lijnen en nu het slepen.
Marieke is heel veelzijdig, ze weet precies waar ze het over heeft en neemt alle tijd om het jou duidelijk te maken wat ze doet en waarom. Dat is wat ik zo fijn vind aan Marieke, ze legt het me uit op een manier die voor mij te begrijpen is en als ik het niet begrijpt word ze niet geïrriteerd en probeer het dan op een andere manier. Ik voel me niet bezwaard om door te vragen en ook niet om te vragen of we de vorige les nog eens kunnen herhalen of om te zeggen dat ik het nog steeds niet begrijp. Ze is duidelijk en eerlijk naar je paard toe maar niet zonder knuffel of lieve woordjes.Marieke kijkt niet alleen naar je paard maar ook naar jou en de combinatie van die twee. Ik heb nooit geleerd om op mijn zit te rijden en begreep ook eigenlijk niet wat het inhield. Ik hou ervan om mijn teugels te laten vieren en ook dat kan nu. Ik heb nooit op maneges grondwerk gehad en ook daarvan wist ik niet echt wat het inhield. Nu wel!Ik heb het gevoel dat ik bij Marieke kan blijven leren tot we alle twee oud zijn. Ik ben heel blij dat ik haar gevonden heb en ik heb al meerdere mensen op stal aan haar gekoppeld. En het aantal groei nog steeds… dat moet genoeg zeggen denk ik.Liefs Sharon

____________________________________________________________________

Bea Kruize – Lichaamstaal & grondwerk

20150129 Bea KruizeNa jarenlange traditioneel lessen op een manege en de daarbij opgedane omgang met paarden, ben ik op onze stal in aanraking gekomen met de lessen  van Marieke. Vol bewondering heb ik vaak aan de bakrand gestaan en gezien  hoe Marieke in alle rust dingen kon uitleggen en voordoen.  Ontzettend gaaf  om te zien hoe zij eigenaar  en paard in connectie  kon brengen. Hoe belanrijk je positie en lichaamstaal  is. Een paard uitnodigen uit vrije wil je te volgen, door de taal van de paarden te spreken met je lichaam. Zonder dwang of machtsmisbruik.

Ik besloot dat ik dit ook graag met mijn bijrijdpaard Sanne wilde meemaken en heb verschillende lessen  gevolgd. Weer of geen weer Marieke was van de partij. Marieke is een ster in het aanvoelen en overbrengen van de bijzondere methode.  Ik ben meerdere  keren ontroerd geraakt doordat ik Sanne van een gesloten  paard heb zien veranderen  in een paard wat weer paard kan zijn! Sanne is veranderd  in een paard wat op eigen benen  kan staan.

Marieke heeft me dichter  bij Sanne gebracht en heb al hele mooie connectie  momenten  mogen ervaren. Na de lessen van Marieke  kun je met deze ervaringen  zelf weer verder en stappen maken, en zo bouwen aan een prachtige vriendschap  met je paard. Dank je wel Marieke voor je geduld, inzicht en passie  voor de paarden.

Liefs Bea

____________________________________________________________________

20150119 Marianne ColletMarianne Collet – Chi Riding/Lichaamstaal & grondwerk 

In de zomer van 2014 ben ik begonnen met lessen bij Marieke. Eerst met zit- en voellessen (Chi Riding) op haar eigen paard Rakker en nu met grondwerk met mijn eigen 6-jarige IJslander-Tinker Skjalda. Elke les ervaar ik als bijzonder. De manier waarop ik van Marieke leer kijken naar en omgaan met mijn paard brengt ons allebei veel goeds. Marieke ‘leest’ mij net zo goed als ze mijn paard ‘leest’ en kan per les bepalen wat wij (samen of apart) op dat moment nodig hebben om mee aan het werk te gaan. Zo is elke les voor ons op maat. Daardoor heb ik er alle vertrouwen in dat zij ons samen begeleidt naar een mooie, bijzondere vriendschap voor het leven.

____________________________________________________________________

Alexandra Nederlof – Chi Riding

Ik rijdt inmiddels al 18 jaar paard. Altijd met veel plezier en passie. 2 jaar geleden kwam ik in aanraking met western rijden en natural horsemanship. Wat een prettige ervaring was dat ten opzichte van het Engelse dressuur rijden. Ik dacht; “Nu heb ik helemaal gevonden wat bij mij past!” Vooral grondwerk vond ik echt een ontdekking. Het verbeterde mijn communicatie met de paarden aanzienlijk en daarmee ook het rijden.

Ik had bedacht dat ik graag bitloos wilde gaan rijden en via een forum op Facebook over rechtrichten had ik contact gemaakt met Marieke. Het paard waar ik graag bitloos mee wilde leren rijden had helaas een ernstige blessure, dus rijden met haar zat er voorlopig niet in. Toch maar alvast kennis gemaakt met Marieke en een les gevolgd op haar Rakker. Dat bleek niet alleen een les bitloos te zijn, maar meteen een les Chi Riding. WAUW … één les en ik was verkocht!

Wat ik nu bij Marieke leer voelt voor mij alsof er een essentieel gat wordt opgevuld in mijn ‘ruiteropleiding’ en mijn kennis. Dit is pas echt communiceren met je paard en nog vriendelijk ook. Voor mij is het vooral het echt bewust worden en het voelen wat het paard doet en hoe ik dat beïnvloed met mijn lichaam tijdens het rijden. Deze kennis smaakt naar meer!

De manier waarop Marieke alles uitlegt en aanwijzingen geeft vind ik heel prettig. Ze is geduldig, stimulerend, enthousiast en duidelijk! 

____________________________________________________________________

Eveline Kuperus 

Sinds een kleine 2 jaar ben ik beland in de wereld van natural horsemanship.

Na een paar keer grondwerken, wist ik het zeker, ik wil hier ALLES over weten, leren en ontdekken en dat ben ik dan ook gaan doen met mijn nieuwe arabieren vriend! Nadat ik de boeken en het internet in/opgedoken ben om allerlei informatie te nuttigen, besloot ik dat ik toch echt in contact moest komen met een deskundige op het gebied van NH. Met een beetje zoekwerk via google ben ik zodoende in juli terecht gekomen bij M’s Horsemanship van Marieke van Soest.

Mijn uitdaging is om te breken met de “traditionele” omgang met paarden en een manier te bieden waarbij er met meer respect naar het paard gekeken wordt. Om niet iets te doen “omdat het zo hoort” maar vanuit de vraag “waarom?”

Doordat ik zelf steeds vaker de vraag stelde, waarom?? Sprak deze tekst op de website van Marieke mij enorm aan. Ik besloot haar te mailen en meteen de volgende dag had ik al een hele leuke enthousiaste mail terug. Sindsdien heb ik lessen gehad in de basis van grondwerk, dubbele lijnen, een stukje rechtrichten en meditatie te paard mede dankzij haar trouwe vriend, Rakker!

Omdat ik ook meer wilde leren over mijn eigen (verzorg) paardje Miting, is Marieke vandaag bij mij op stal geweest en wat ben ik daarmee geholpen! Wat ik fijn vond, was dat ze eerst even een kleine “check up” deed door zijn rug te voelen en te bekijken hoe Miting liep om te controleren op enige blokkades/knelpunten.

Daarna kon ik al mijn vragen afvuren en kreeg ik feedback op een aantal grondwerk oefeningen. Ik was wat onzeker over bepaalde dingen, maar Marieke helpt je daar meteen vanaf! Ze luistert naar je en kijkt waar je paard zich het prettigst bij voelt, waar hij misschien meer of minder behoefte aan heeft, zodat je samen als een team de juiste weg verder kan bewandelen.

Dankjewel Marieke!

____________________________________________________________________

Angelique Buschman – Chi Riding 

Marieke weet met haar enthousiasme en liefde voor paard en ruiter je uit te dagen zonder dat het je dwingt. Unieke eigenschappen die mij en mijn paard heel veel gebracht hebben. Het feit dat ze oprecht trots op je is als je weer een stapje verder bent, is bijzonder stimulerend. Ze brengt de rust waar je het nodig hebt, geeft je het vertrouwen dat je het samen met je paard kunt.

De lichaamstaal van je paard leren spreken en dit toepassen tijdens het rijden. Echt geweldig!

Mijn verhaal? Ik was erg bang om weer samen met mijn paard te vallen. Hij maakte voor mij teveel tempo en ik had het gevoel dat ik hem uit balans bracht. Dat idee werd zo sterk dat ik eigenlijk niet meer durfde te rijden. De spanning werd ons beiden te veel.

Samen met Marieke zijn we begonnen in een klein afgezet stukje binnenbaan, rustig zittend, rustig genieten van het contact met mijn paard. Steeds verder uitbouwend, positief uitdagend telkens ietsje verder. Van een paar passen draf naar een aantal grote voltes. En dat alles met een lange teugel, wel met verbinding maar zonder spanning.

Nu nog geen 3 maanden verder, heb ik mijn eerste buitenrit gemaakt. Ik heb de lol van het rijden weer terug ook als ik het soms nog spannend vind, ervaar de humor van mijn paard weer, voel zijn vertrouwen in mij groeien en respecteer hem daardoor nog meer dan voorheen.

U snapt dat ik Marieke intens dankbaar ben.

____________________________________________________________________

Diana van der Groef – Lichaamstaal & grondwerk 

Ik vind het erg leuk om les van Marieke te hebben, ik kijk er altijd erg naar uit. Ze legt alles heel duidelijk uit, en neemt echt de tijd voor je.

Wat ik ook ontzettend leuk vindt om te zien, is hoeveel effect het al op de paarden heeft. Ik heb nu les gehad met mijn fjord en shetlander, en beide reageren er erg goed op. Ze vinden het een leuke manier van communiceren.

Ik vind het erg verrassend en heel erg leuk om te zien!

 ____________________________________________________________________

Astrid Delhaes – Workshop 

Voordat ik mijn eigen paard heb gekocht, vond ik het wel goed om de basis van het omgaan met paarden te oefenen. Hoe zorg ik dat mijn eigen paard mij straks als leider ziet vanuit wederzijds respect? En hoe ga ik er mee om als mijn paard iets heel erg spannend vindt? En hoe kan ik rijden vanuit bewuste verbinding met mijn paard?

Marieke’s workshop Back to Basic sloot hier naadloos op aan en ik besloot me op te geven voor deze workshop. En daar heb ik zeker geen moment spijt van gehad! Sommige dingen wist ik aanvankelijk in theorie wel, maar doen is een tweede. Zeker de schriktraining zag ik een beetje tegenop, ik werkte met een groot paard die het allemaal wel ERG spannend vond. Maar Marieke heeft me daar heel goed in begeleid en ik was verbaasd over mijn eigen rust die ik daarmee vond, wat natuurlijk weer effect had op het paard. De 3 onderdelen van de workshop bleken een heel goede en leerzame ervaring te zijn.

Marieke is deskundig en oplettend en het was heel fijn dat ik de tips en aanwijzingen die ik van haar kreeg meteen in de praktijk kon uitvoeren en het effect daarvan direct kon ervaren! 

____________________________________________________________________

Liesbeth Steup – Workshop 

Bijzondere ervaringen opgedaan bij de workshop Energetisch Samenzijn; 3 onderwerpen op het programma die voor mij nog helemaal nieuw waren. Energetisch verbinden, yoga te paard en bitloos rijden.

Tijdens de healing kreeg ik het inzicht dat het verdriet om mijn overleden paard de band met mijn nieuwe paard nog behoorlijk in de weg zat. Het inzicht dat hij zijn geheel eigen plek in gaat nemen voelde als een opluchting voor beiden. Nu het onbewuste naar het bewuste is gebracht kan er verandering plaats vinden. Sindsdien zijn we weer een team aan het vormen.

Tijdens de meditatie wordt je paard begeleid zodat je helemaal ontspannen op zijn ruggetje kunt zitten, dan voel je echt een verbinding met elkaar. Die verbinding probeer ik nu ook vast te houden als we samen aan het rijden zijn, dat voelt zo veel beter.

Mijn oordeel over bitloos rijden is weg. Bang niet genoeg controle te hebben in bepaalde situaties is helemaal weg.  Hij laat zich juist veel beter sturen. Voor beiden veel fijner!

Er is nu veel meer ontspanning tussen ons, het is niet meer ik op mijn paard maar ik met mijn paard, en dat werkt!

____________________________________________________________________

Lilianne van Soest – Workshop 

Ik wil graag mijn mooie ervaringen tijdens de workshop Back tot Basic met jullie delen.

Hoewel ik al jaren met mijn Haflinger Lady op de grond en in de roundpen aan het werk ben en daar veel plezier aan beleef, heb ik tijdens de cursus geleerd hoe ik duidelijker mijn boodschap aan haar door kan geven. Houding en intentie zijn voor mij daarbij de sleutelwoorden. Zo leuk om te zien hoe anders we nu samen weer aan het werk zijn….er is echt iets ten goede veranderd.
De angst die ik beleefde als ik er aan dacht, dat ik zonder zadel en hoofdstel op Lady zou gaan zitten en rijden, hield mij er vanaf om dit te gaan proberen. Ik wilde dit wel heel graag, maar ja, bang zijn is geen pretje. Door van Marieke te leren hoe ik mijn focus kon verleggen, is mijn angst als sneeuw voor de zon verdwenen. Sindsdien rijd ik elke week één keer met mijn boomloze zadel, één keer op het barebackpad en werken we ook minstens één keer met veel plezier in de roundpen.
 
De cursus is omgevlogen en ik heb veel geleerd. Het smaakt, ondanks alles wat ik al wijzer ben geworden, naar meer.

____________________________________________________________________ 

Marianne Ruisendaal – Meditatie te paard 

Al jaren ben ik bezig met chakra onderzoek en toen ik op zeker moment behoefte kreeg om mijn rijkunst te verdiepen kwam ik al snel bij Marieke terecht.

 Dat mijn Fries  op sommige momenten precies doet waar hij zelf zin in heeft werd op zeker moment voor mij een beetje te veel. Het ging ten koste van mijn vertrouwen en daarom wilde ik het zo snel mogelijk aanpakken, dus ik ging op zoek naar hulp die mij aansprak. Ik ontdekte dat er veel manieren zijn, maar de benadering van Marieke sprak mij het meest aan. We hebben een zomer lang een keer in de week meditatie te paard gedaan. Zij leerde me verbinding te maken via mijn chakra’s met de chakra’s van mijn paard en dat was een bijzondere ervaring. Ik voelde mij één met het paard, een echte centaur!

Ik heb er inmiddels een gewoonte van gemaakt om op deze manier in te stappen en los te rijden en wat maakt dat een verschil. Er ontstaat een diepe verbinding en daardoor meer ontspanning bij t paard en mij waardoor ik veel gemakkelijker in kan werken en alles lichter wordt. We zijn nu echt een team!

Dank je wel nog Marieke, je hebt me echt geholpen!

____________________________________________________________________ 

Lian Kingma – Trainen op vertrouwen 

Ik was op zoek naar een betere omgang met mijn jonge ruin Jack, omdat hij nog veel moet leren in o.a. de basisomgang loop ik regelmatig tegen mijzelf aan. Ik ben niet echt een type dat zichzelf als duidelijke leider ziet en neerzet. Met als gevolg dat ik niet goed weet hoe het moet en hem de leiding die hij nodig heeft onvoldoende geef.

Marieke gaf aan dat ik een manier moest zoeken die meer bij mij past. Ze heeft mij laten zien dat hij mij ook op een rustige manier als leider accepteert.

Ik kreeg de volgende oefening. Samen met Jack ging ik in de bak. Jack liep rond en op het moment dat hij een plekje had gevonden waar hij wilde blijven staan, moest ik zijn plekje opeisen door hem weg te sturen. Vervolgens zocht Jack weer een plekje op en op het moment dat hij die weer gevonden had, deed ik het zelfde. Al bij de derde keer zag hij mij al aankomen en liep hij zelf al van zijn plek om ruimte voor mij te maken. Ook hier ging ik op zijn plek staan. Vervolgens liep ik een paar passen van de plek weg en bleef hier met de rug naar hem toe staan. Het duurde niet lang of hij kwam naar mij toe. Hier volgde het moment van contact maken, ff lekker kroelen. Na dit moment moest ik een rondje in de bak gaan lopen. Jack volgde mij naadloos in dezelfde beweging en zelfde snelheid. Hij accepteerde mij als leider zonder stemverheffing of andere vorm van druk.

Marieke is erg goed in het zoeken naar oplossingen die bij jou als persoon passen en waar je weer mee verder kan. Ze luistert eerst naar je verhaal en gaat dan op zoek naar een connectie.

Marieke bedankt voor je leerzame les. Dat geeft weer energie!

____________________________________________________________________