Chi Riding

De term “paarden spiegelen” zal voor niemand onbekend zijn. In mijn coachpraktijk zet ik de spiegelende kwaliteiten van de paarden in om mensen te helpen tot inzichten te komen, maar tijdens het rijden maken maar weinig mensen gebruik van deze super kwaliteit van hun paard.

Paarden nemen subtiele spierspanningen, intenties en energie waar. Als je daar bewust gebruik van maakt tijdens het rijden, dan wordt het rijden ineens een stuk makkelijker. Tijdens de lessen die ik geef in Chi Riding doe ik eigenlijk niks anders dan de ruiters hun lijf zo te leren gebruiken dat het paard hen alleen maar hoeft te spiegelen.

Als jij in je lijf voor doet wat je graag wil dat je paard doet, dan doet hij dat ook. Klinkt makkelijk toch?

spiegelend rijden, coaching, centered riding, chi riding, connected riding

Weet jij wat je wil?

Voorbeeld:
Tijdens het los rijden van je paard is één van de dingen die je graag wil is dat hij zijn rug los laat, zodat hij deze kan bollen en jou kan gaan dragen op een correcte manier. Om zijn rug los te laten moet hij zijn buikspieren aanspannen.

Wat kan jij nu als ruiter doen? Welk voorbeeld moet je geven?

– span je buikspieren licht aan
– haal alle spanning uit je rug
– maak je rug langer dan je voorzijde
– kantel je bekken
– ontspan je schouderbladen

Dit zijn een paar van de dingen die je moet doen om het voor je paard mogelijk te maken zijn lijf goed te gebruiken. Deze manier van rijden is geheel gericht op rijden vanuit de connectie tussen jullie twee lichamen.

Bedenk je bij alles wat je van je paard wil vragen wat hij moet doen met zijn lijf en hoe jij daar leidend in kan zijn.

Doe met jou lijf wat je wil dat je paard doet en hij doet het! Zo simpel is het!

Theorie

We gaan bespreken hoe je een paard kan sturen vanuit je centrum. Ik ga je uitleggen hoe je met gewicht, spierspanning, ademhaling, skelet en energie gebruik je paard kan sturen. Met minimale hulpen kun je meer bereiken dan je je bewust bent.

Praktijk

We gaan je paard optuigen met een bitloos hoofdstel en een barebackpad om heel bewust te kunnen voelen wat er nodig is om je paard te sturen qua richting en tempo.

Kijkers bij de praktijk

Als je goed luistert en mee kijkt kun je ook langs de zijde heel veel leren. Ik zal de ruiters bewust laten schakelen tussen oude en nieuwe gewoontes, zodat voor iedereen het verschil te zien is.

10268520_10203045963984111_4190863923144210122_n

Weten & doen zijn twee verschillende dingen