De gedachte waar het allemaal mee begon

De reden dat deze opleiding een feit is geworden is, omdat ik geloof dat het hoog tijd wordt dat wij als mens iets terug gaan geven aan de paarden. Eeuwenlang hebben zij vanuit hun immense hart aan ons gegeven. Ze hebben ons geholpen om strijden te winnen met ons en voor ons. Zij hebben zij aan zij met ons gestreden in oorlogen. Ze hebben geholpen in onze strijd om te overleven door voor ons te werken op het land in het verleden. Ze halen samen met ons tegenwoordig het hoogst haalbare in de wedstrijdsport. Ze helpen zelfs bij het oplossen van onze innerlijke strijd samen met daar speciaal voor opgeleide coaches.

Ik zeg niet dat ze dat niet met liefde gedaan hebben en nog steeds doen, want het wezen paard werkt oordeelloos aan onze zijde en zal dat ook altijd blijven doen. Voor mij reden te meer om terug te gaan geven aan de paarden en de balans te herstellen.

Ik geloof namelijk dat de weegschaal niet helemaal meer in balans is. Gelukkig is daar nu een grote slag in gaande. Steeds meer mensen gaan anders naar paarden kijken. Vaak slaat de balans dan eerste helemaal door naar de andere zijde, voordat we in evenwicht uitkomen en daar is niks mis mee. Het is de natuurlijke beweging van energie.

De balans herstellen voor het paard als individu, het collectieve bewustzijn van de paarden en gevolg daarvan de balans op aarde vind ik belangrijk. Het ís belangrijk en ik draag mijn steentje bij door te geven aan de paarden, maar het strekt natuurlijk veel verder dan dat ….. ik hoop dat mijn roeping bij jou ook iets los heeft gemaakt en dat je straks gaat inschrijft voor deze transformerende opleiding die ik je aanbied.

Het kwartje dat viel …

Ik blijf het zeggen: “Al eeuwenlang geven de paarden aan ons vanuit hun immense hart. Het is tijd dat we terug gaan geven.”

Dat is al jaren mijn missie, maar tijdens het Pinksterweekend van 2018 op de tweede dag van Volente kwam hij extra hard binnen. Het besef kwam terwijl ik mijn verhaal stond te vertellen op de tweede wonderlijke ochtend op Landgoed Elswout. Een verhaal dat intuïtief tot stand kwam terwijl de groep met mensen voor mijn neus stond.

De eerste dag had ik de mensen een bewustwording mee mogen gegeven over hoe groot het bereik van het gevoelsgebied van een paard is. De tweede dag gaven de paarden aan dat ze die beleving niet nog een keer mee wilden geven.

Ze wilden een andere boodschap overbrengen.

 

Goeiemorgen allemaal! Aan mij vandaag de eer om jullie een heel klein inzicht te mogen geven in de energiewereld van de paarden. Paarden staan voor mij symbool voor balansbrengers, voor boodschappers, voor healers voor ons als mens hier op aarde.

Mijn vakgebied zijn de chakra’s van zowel mens als paard. Chakra’s bevatten hele waardevolle informatie over ons ‘zijn’ hier op aarde. Tijdens mijn werk verweef ik de energie van de chakra’s van mens en paard graag met elkaar, om op die manier samen én individueel tot balans te komen.

We beginnen bij de basischakra.

Paarden zijn vluchtdieren en voor hen is vluchten een overlevingsstrategie. Daardoor is het voor hen zo ontzettend belangrijk dat als wij als mens in balans willen samen werken met een paard en wij in ons zelf een balans zullen moeten hebben tussen angst en vertrouwen. Angst is een hele gezonde emotie, mits de angst vormbaar is. Totale angst is niet fijn, maar angstloos is ook niet gezond. Een balans tussen angst en vertrouwen is een gezonde staat van zijn.

Dan door naar hun hartchakra, die chakra bevat hun borst, schouders, schoft en voorbenen. Paarden hebben een immens hart. Al eeuwenlang geven zijn hun ziel en zaligheid over aan ons als mens om als menszijn te kunnen overleven. Zij hebben vele strijden met ons gestreden en daar waar we nu klaar zijn met uiterlijke strijd leveren, zoals in een oorlog, gaan we door met het inzetten van de paarden voor het overwinnen van onze innerlijke strijd. En daarmee wil ik niet zeggen dat dat slecht is en natuurlijk hebben wij als mens tegenwoordig veel meer oog voor het wezen paard, maar we zijn er nog niet. In mijn ogen geven de paarden nog steeds meer aan ons als mens in het algemeen dan dat wij als mens aan de paarden geven.

Als laatste wil ik jullie een klein beetje vertellen over het derde oog van de paarden. Jullie hebben vandaag als deelnemer aan Volente een groene stip op jullie derde oog op je voorhoofd gekregen. Bij de paarden zit hun derde oog ook op hun voorhoofd. Als mens is dat tevens de plek waar wij graag als eerste contact willen maken met een paard én uiteraard is dat logisch, want als een paard in een box staat of in een weiland zijn hals over het hekwerk heen brengt is dat de eerst bereikbare plaats. Toch wil ik je vragen je bewust te worden dat het voor een paard geen fijne eerste contact plaats is. Ten eerste ziet hij je hand niet meer, ten tweede bedek je daarmee zijn derde oog. Ik wil je vragen het paard aan je te laten ruiken en daarna zijn hals aan te raken, richting de schoft. Het gebied waar je in de energie van de hartchakra terecht komt. Die dit vanuit een oprecht contact willen maken en zonder angst. Blijf daarbij letten op de lichaamstaal van het paard. Wat vertellen zijn oren aan je en als het paard weg wil stappen, laat het paard dan weg stappen van jouw energie. Geef het paard de keuze om wel of niet met jou in contact te willen gaan.

Nu we terug zijn bij de hartchakra zal ik je vertellen dat ook paarden daar elkaar graag aanraken. Het schoftgebied is een hele intieme plek om contact te maken. De energie van het hart wervelt er rond, er ligt een meridiaan knooppunt vlakbij én het is een fysiek kwetsbare plek. Vechtende paarden dwingen elkaar op de grond door druk uit te oefenen op het schoftgebied, door erin te bijten. Desalniettemin is het een hele fijne plek om te zijn en contact te maken met een paard. Fijn voor jou als mens en fijn voor het paard.

Dan terug naar de basischakra. Je hoort vaak dat het heel gevaarlijk is om je achter een paard te begeven. Daar ben ik het uiteraard mee eens, mits dit je eerste contactpunt is met het paard of als je onverwachts aan zijn achterzijde verschijnt of als het paard niet in balans is en zich in een staat van angst begeeft. Het paard zal je dan uiteraard kunnen trappen en dat gaat niet zachtjes. Maar als je vanuit een verbinding van hart tot hart en een open blik vanuit je derde oog naar de achterkant van het paard beweegt en je jezelf in de energie van zijn basischakra begeeft dan is het een hele helende plek om te zijn. Een zachte aardende energie zul je daar mogen voelen …

Daarna heb ik 2 mensen om de energie van mijn twee totaal verschillende paarden laten beleven. De zachte energie van mijn ‘aarde’ paard en de vluchtige energie van mijn ‘hout’ paard. Het was voor iedereen die deelnam zichtbaar en voelbaar. Ik heb daar een stukje bewustwording en verwondering mogen brengen en daar ben ik dankbaar voor.

Tijdens dit verhaal kwam voor mij dus weer heel helder boven borrelen dat ik aan het werk wil gaan om mensen te bewegen en te inspireren om terug te gaan geven aan de paarden. Helende energie aan paarden als individu, maar ook helende energie aan het collectieve bewustzijn van de paarden. Dat ik daarmee tevens de mensen die op mijn pad komen mag helpen met helen is een bonus!